Reteță de Crăciun. Cum să prepari cea mai delicioasă slănină cu usturoi și boia
Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar gospodinele se pregătesc frenetic pentru prepararea bucatelor de sărbători. Deși nu e o delicatesă servită la masa de Crăciun, este un preparat absolut delicios pe care toată lumea în prepară în această perioadă, când se gătește foarte mult carnea de porc.
Iată o reţetă populară mai ales în Transilvania de slănină fiartă, usturoiată şi pudrată cu boia.
Slănina trebuie fiartă într-o zeamă aromată sau există şi varianta fierberii în zeamă de varză, pentru ca slănina să-şi piardă din conţinutul de grăsime şi să devină foarte fragedă.
Ingrediente:
1 kilogram de slănină de pe burta porcului, mai subţire
8 căţei de usturoi
2 foi de dafin
1 lingură boabe de piper
6-8 boabe de ienibahar (opţional)
zeamă de varză (sau apă cu sare)
2-3 linguri boia de ardei dulce
1 lingură de ulei
1 linguriţă de sare
Mod de preparare:
Se pun la fiert 4 sau 5 litri de zeamă de varză sau de apă în care am dizolvat 2-3 linguri de sare. Adăugăm foile de dafin, 3 căţei de usturoi curăţaţi, boabele de piper şi cele de ienibahar, după care punem slănina porţionată în bucăţi cât dorim de mari, ca să intre în vasul de fierbere.